paideianet.gr Η σελίδα της Αυτόνομης Παρέμβασης Εκπαιδευτικών

Text size
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Home ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΡΑ. ΟΜΙΛΙΑ ΖΗΣΗ ΚΑΠΡΑΝΑ ΣΤΗ 86η ΓΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

ΕΡΑ. ΟΜΙΛΙΑ ΖΗΣΗ ΚΑΠΡΑΝΑ ΣΤΗ 86η ΓΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

E-mail Εκτύπωση PDF

ΚΑΠΡΑΝΑΣ

ΖΗΣΗΣ ΚΑΠΡΑΝΑΣ, εκλεγμένος από το σύλλογο Περιστερίου με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΑ.

Συναδέλφισσες-φοι.

Πρόσφατα έγινε ο σεισμός στη Λέσβο που εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και των άλλων καταστροφών, 8 σχολικές μονάδες έχουν υποστεί δομικές βλάβες που έχουν ως αποτέλεσμα να μην λειτουργήσουν το νέο σχολικό έτος και δεκάδες μαθητές να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο ή να φοιτήσουν σε πρόχειρες κατασκευές. Να θυμίσω τους συναδέλφους της 86ης ΓΣ πως όταν έγινε ο καταστρεπτικός σεισμός στις 9-9-1999 στην Αττική η ΔΟΕ διοργάνωσε έρανο και με τα χρήματα που συγκέντρωσε ενίσχυσε οικονομικά τους σεισμόπληκτους συναδέλφους και έχτισε ένα νηπιαγωγείο. Προτείνω να πιέσουμε άμεσα την Κυβέρνηση για την επισκευή και ανέγερση των κατεστραμένων διδακτηρίων και παράλληλα η ΔΟΕ στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και των οικονομικών δυνατοτήτων της να ενισχύσει οικονομικά τυχόν σεισμόπληκτους συναδέλφους, και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την επισκευή μιας σχολικής μονάδας ή να την εξοπλίσει με εκπαιδευτικό υλικό.

Συναδέλφισσες-φοι.

Εδώ και χρόνια  στη χώρα μας ,στην Ε.Ε. αλλά και σε όλη την υφήλιο ακολουθείται από τις κυβερνήσεις μια σκληρή νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική επίθεση ενάντια  στον κόσμο της εργασίας και υπέρ του κεφαλαίου με μόνο στόχο τη συνέχιση της κερδοφορίας του.

Είναι  φανερό ότι όσο η χώρα βρίσκεται κάτω από τις μνημονιακές επιταγές, η νεοφιλελεύθερη γραμμή απέναντι στην εργασία, στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους  θα θριαμβεύει, γι αυτό χρέος του κινήματος είναι η ανατροπή τους.

Οι αγώνες των εργαζομένων, αποτελούν κρίσιμη προϋπόθεση για την αναχαίτιση των μνημονιακών πολιτικών, για  μικρές και μεγάλες νίκες, και η ενδυνάμωσή τους αποτελεί επιτακτικό καθήκον όλων μας. Η ΕΡΑ αγωνίζεται και θα προσπαθήσει να συμβάλει ώστε τα συνδικάτα  να  αναγεννηθούν, να ισχυροποιηθούν, να μετατραπούν ανάχωμα στις μνημονιακές πολιτικές και σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων, να πετυχαίνουν μικρές και μεγάλες νίκες, χτίζοντας καθημερινά τις συνθήκες εκείνες, οι οποίες θα οδηγήσουν στη συνολική ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και την απαλλαγή της χώρας μας από την επιτροπεία των δανειστών.

Η πολιτική αλλαγή που έγινε στη χώρα τον Γενάρη του 2015 με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέφερε θετικές εξελίξεις και υλοποίησε πάγιες διεκδικήσεις του κινήματος σε μια σειρά ζητήματα, στην εκπαίδευση και στην κοινωνία και αποτελούν πολιτικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Η εκπαίδευση βέβαια, μέσα σε ένα περιβάλλον μνημονίων και νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων και εκβιασμών δεν μπορεί να αποτελέσει νησίδα  συνολικών προοδευτικών και ριζοσπαστικών αλλαγών.

Για όλες αυτές τις θετικές ρυθμίσεις που αποτελούσαν χρόνια αιτήματα του κλάδου διαπιστώσαμε με έκπληξη οι παρατάξεις στη ΔΟΕ είτε να σιωπούν είτε να αναπολούν το σχολείο που «χάθηκε», αυτό των Αρβανιτόπουλου-Διαμαντοπούλου, λησμονώντας τι έπαθε ο κλάδος και η εκπαίδευση από τις πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην επιλογή των διευθυντών όχι μόνο δεν θεωρήθηκε από τη ΔΑΚΕ και τη ΔΗΣΥ δημοκρατική κατάκτηση του κλάδου, αλλά αντίθετα έβγαλαν τις μάσκες και έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Στην ουσία κατήγγειλαν τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία, που υποτίθεται εκπροσωπούν, στηρίζοντας την γνωστή συνέντευξη , κατά την οποία  μόνο οι αιρετοί και οι διορισμένοι από το κράτος ήταν «αρμόδιοι» να  αποφασίζουν για τη διοίκηση των σχολικών μονάδων. Εντύπωση προξένησε και η «εκκωφαντική» σιωπή των Παρεμβάσεων και του ΠΑΜΕ για   αυτό το θέμα.

Η ΕΡΑ τοποθετήθηκε και τοποθετείται σε όλα τα εκπαιδευτικά θέματα με γνώμονα κατά πόσο  οι αλλαγές βοηθούν ή όχι την εκπαίδευση , τη μόρφωση των παιδιών, κατά πόσο εξασφαλίζονται τα εργασιακά-μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών  και αν  γίνονται ή όχι κρίσιμα βήματα για την ενίσχυση της δημοκρατίας  στα σχολεία.

Συναδέλφισσες-φοι.

Όλος ο κλάδος και οι παρατάξεις διεκδικούν μόνιμους μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση. Η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥ όμως στις ανακοινώσεις και στις διεκδικήσεις τους για αυτό το θέμα δίνουν την εντύπωση  ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το 2015 και μετά. Θέλουν να αποκρύψουν, για προφανείς λόγους και να ξεχαστεί ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαχρονικά  στην ουσία επέλεξαν να έχουν συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, αλλά και απολύσεις μόνιμων εκπαιδευτικών  υιοθετώντας μάλιστα και σύστημα απόλυσης, αυτό της αξιολόγησης με τα περίφημα ποσοστά κόφτες. Όλα αυτά γιατί  θεωρούσαν και θεωρούν και την εκπαίδευση αγοραία επένδυση, τους εκπαιδευτικούς διαμεσολαβητές και τους εκπαιδευόμενους ως προϊόν μεταπώλησης για την αγορά εργασίας. Είναι φανερό ότι επιδιώκουν να ξαναέρθουν στη διακυβέρνηση οι πολιτικοί εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού: η ΝΔ του Μητσοτάκη και η ΔΗΣΥ ( Δημοκρατική Συμπαράταξη) της Γεννηματά, μαζί με όλο το τιμ των απολύσεων των εκπαιδευτικών και των καταργήσεων 2.000 σχολικών μονάδων, μήπως και τελειώσουν ότι άφησαν στη μέση.

 Όμως οι εκπαιδευτικοί με τους αγώνες τους δεν θα επιτρέψουν το καταστροφικό παρελθόν τους να επανέλθει στην εκπαίδευση και στη ζωή μας. Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στην εκπαίδευση  με την αδιοριστία χιλιάδων εκπαιδευτικών δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν μπορεί να εξαρτάται από μνημόνια «αξιολογήσεις» και «δεσμεύσεις».

Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί στην εκπαίδευση , τώρα!

Σήμερα που καθηγητές από τα ΤΕΙ και δυστυχώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΚΕΔΕ και η ηγεσία των βρεφονηπιοκόμων «ξεσηκώνονται» ενάντια στο δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο, η διεκδίκηση για Νηπιαγωγείο μέρος της 14χρονης υποχρεωτικής δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης αποτελεί για την ΕΡΑ πρώτιστο στόχο, «ζωτικής» σημασίας και για τα νήπια , αλλά και για την θωράκιση του επαγγέλματος και της εργασίας των νηπιαγωγών. Ταυτόχρονα διεκδικούμε την ίδρυση και ανέγερση νέων νηπιαγωγείων που θα καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες για την αγωγή και εκπαίδευση των νηπίων.

Συναδέλφισσες-φοι.

 • Η ΕΡΑ σας καλεί όλους να συμμετέχετε στους συλλογικούς – ενωτικούς αγώνες για το σχολείο των αναγκών και των οραμάτων μας, μαζικά και  ενωτικά να διεκδικήσουμε και να αγωνιστούμε για:
 • Την ανατροπή των μνημονίων και της επιτροπείας, ώστε  να γίνουν μαζί με τις πολιτικές λιτότητας  παρελθόν. Η ιστορική εμπειρία από τους αγώνες μας, τις νίκες και τις ήττες μας, μας έμαθε πως τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς μάχη και συλλογική διεκδίκηση.
 • Tην προάσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και της  εκπαίδευσης ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού.
 • Δεκατετράχρονη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο και δωρεάν Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά 4-6 χρονών.
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση τώρα.
 • Μάθημα-βιβλία θρησκευτικών- θρησκειολογίας και όχι κατήχησης.
 • Μείωση του αριθμού των μαθητών από φέτος ανά τμήμα με στόχο  20 μαθητές στο Δημοτικό και 15 στο Νηπιαγωγείο.
 • .
 • Επέκταση του διδακτικού ωραρίου και στα ολιγοθέσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία. Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια να γίνει ίδιο με των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας. Το ίδιο να ισχύει και για τους διευθυντές –υποδιευθυντές-προϊσταμένους.
 • Κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης. Αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου με αποκλειστικά εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες και με ευθύνη του Συλλόγου διδασκόντων.
 • Να διεκδικήσουμε και να διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών και η γνώμη τους  να λαμβάνεται υπόψη κατά τρόπο καθοριστικό στην επιλογή των στελεχών της διοίκησης της εκπαίδευσης
 • Αυξήσεις στους μισθούς ώστε για να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας. Αλλαγή του φορολογικού συστήματος προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, 12 χιλιάδες Αφορολόγητο.
 • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

Οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις και στάσεις και η κορύφωση αυτών από τους φασίστες μακριά και έξω από τα σχολεία και τις γειτονιές, στο μαύρο σκοτάδι της ιστορίας που ανήκουν.

Τα όρια συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων αποτελούν για μας γεγονός τελεσίδικο. Η ανατροπή των συγκεκριμένων διατάξεων και ρυθμίσεων αποτελεί για την ΕΡΑ προτεραιότητα στις διεκδικήσεις και στον αγώνα μας.

Τα μνημόνια, η λιτότητα, οι  νεοφιλελεύθερες οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και η πολιτική τους εφαρμογή να σταματήσουν… χτες!   Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του Χρέους.

 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ


 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ