paideianet.gr Η σελίδα της Αυτόνομης Παρέμβασης Εκπαιδευτικών

Text size
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Home ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΟ Όλοι την Τρίτη 24 του Νοέμβρη 2015 στη ΓΣ του Συλλόγου μας

Όλοι την Τρίτη 24 του Νοέμβρη 2015 στη ΓΣ του Συλλόγου μας

E-mail Εκτύπωση PDF

meta-era new

Τρεις μήνες μετά την έναρξη και της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει τα σχολεία να μετρούν τις πληγές που συνεχώς βαθαίνουν εξαιτίας των εδώ και χρόνια ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών. Αποκαλύπτεται, δυστυχώς πολύ βάναυσα, πως τα μνημόνια υποβαθμίζουν τη Δημόσια Παιδεία.

Εδώ και χρόνια  στη χώρα μας ,στην Ε.Ε. αλλά και σε όλη την υφήλιο ακολουθείται από τις κυβερνήσεις μια σκληρή νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική επίθεση ενάντια  στον κόσμο της εργασίας και υπέρ του κεφαλαίου με μόνο στόχο τη συνέχιση της κερδοφορίας του. Για να το επιτύχουν κουρεύουν τις κοινωνικές παροχές , ξεθεμελιώνουν εργασιακά δικαιώματα, συνθλίβουν το εργασιακό κόστος και τους εργαζόμενους και υφαρπάζουν τον εθνικό πλούτο.

Το 3ο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα που εκβιαστικά επέβαλαν οι δανειστές στον ελληνικό λαό και εξ ανάγκης αποδέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, συνεχίζουν να κρατούν ανοιχτές  τις πληγές που χάραξαν στην κοινωνία τα δύο προηγούμενα υπό καθεστώς επιτροπείας από τους δανειστές. Έτσι τα μέτρα λιτότητας που διαπερνούν το σύνολο της συμφωνίας θα επιτείνουν την ύφεση στην ελληνική οικονομία και θα αποδυναμώνουν τις δυνατότητες ανάκαμψης. Ταυτόχρονα φορτώνει νέα φορολογικά βάρη στη λαϊκή οικογένεια και νέα σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους. Τα μέτρα αυτά, ιδιαίτερα όσον αφορά τους τομείς της ασφάλισης, της φορολογίας, του ΕΝΦΙΑ, των μισθών, των εργασιακών σχέσεων, η επισφάλεια της πρώτης κατοικίας και των ιδιωτικοποιήσεων, είναι μέτρα νεοφιλελεύθερα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων και του λαού..

. Ιδιαίτερη σημασία για την εκπαίδευση έχει και η δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αλλά και η σαφής αναφορά για αξιολόγηση της  εκπαίδευσης τον Απρίλη του 2016 που αποτελεί συνέχεια της έκθεσης αξιολόγησης του 2011. Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Παιδείας, ότι δεν μιλάμε για αξιολόγηση εκπαιδευτικού και ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα ωραρίου είναι προς θετική κατεύθυνση αλλά  δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό.

Το 3ο μνημόνιο πρέπει να αποτελέσει την τελευταία φάση για τη χώρα μας των ακραίων εκβιασμών, τρομοκρατίας και χρηματοδοτικής ασφυξίας από τη πλευρά της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αλλά  και συμβιβασμών-υποχωρήσεων, από την πλευρά της  ελληνικής κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους αλλά και τις προτάσεις τους πρέπει να χαράξουν το δρόμο για μια νέα αρχή , για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας μας  σ’ ένα περιβάλλον ισονομίας, δημοκρατίας , ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης

Η έναρξη της νέου σχολικού έτους βρήκε πολλά σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς αλλά  και χωρίς χρήματα. Συνεχίστηκε και φέτος το γνωστό πλέον μοτίβο των μηδενικών μόνιμων διορισμών.. Για άλλη μια χρονιά τα κενά σε εκπαιδευτικούς ανέρχονται στις 25.000 και πλέον στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση, εκ των οποίων θα καλυφθούν με αναπληρωτές γλίσχρα αμειβόμενοι και μόνιμα εσωτερικοί μετανάστες, από προγράμματα ΕΣΠΑ με όλους τους περιορισμούς που τα συνοδεύουν. Να μην ξεχνάμε ότι από τα 22.000 που ήταν τα κενά πέρυσι περίπου 3.000 έμειναν ακάλυπτα όλη τη χρονιά.

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως όσο δεν γίνονται μόνιμοι μαζικοί διορισμοί, τα προβλήματα χρόνο με το χρόνο θα βαθαίνουν και η Δημόσια Παιδεία θα υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο.

Ταυτόχρονα η μόνιμη πλέον μεταφορά κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για προσλήψεις αναπληρωτών αλλά και των κονδυλίων ΕΣΠΑ που κατά κύριο λόγο θα έπρεπε να διοχετεύονται στην ανάπτυξη υποδομών δεν αφήνει περιθώρια για λύση στη στέγαση των σχολείων και κυρίως στις πολύ κακές κτιριακές υποδομές των νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων.

Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών δεν είναι και τα μόνα προβλήματα στην εκπαίδευση. Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών καθιστά σχεδόν αδύνατη τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων. Με δυσκολία οι σχολικές επιτροπές θα αντιμετωπίσουν ακόμα και τις απαιτήσεις για θέρμανση τον επερχόμενο χειμώνα.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα στην παιδεία καθιστούν πλέον αναγκαίο, το εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα να επανατοποθετηθεί συνολικά απέναντι στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να επαναπροσδιορίσει στόχους και αιτήματα. Η πρόσδεση μοντέλων λειτουργίας σχολείων που στηρίζονται σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ και όχι σε έναν εθνικό σχεδιασμό είχαν σαν αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση των σχολείων ΕΑΕΠ και των Ολοήμερων σχολείων. Η εξαίρεση περιοχών από τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αποκάλυψε και το μέγεθος του προβλήματος. Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και η ΔΟΕ πρέπει να πρωτοστατήσουν στη διαμόρφωση του σχολείου των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών για όλα τα παιδιά, που θα στηρίζεται σε μόνιμους εκπαιδευτικούς και θα χωράει όλες τις ειδικότητες. Είναι επιτακτική ανάγκη για την ποιότητα της εκπαίδευσης να σταματήσει η ομηρεία των δεκάδων χιλιάδων ελαστικά εργαζόμενων συναδέλφων μας.

Η ΕΡΑ καλεί όλες και όλους σε επαγρύπνηση για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου αλλά και των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Τα συνδικάτα να οργανώσουν τόσο στους χώρους εργασίας όσο και στις γειτονιές, σε συνεργασία με τα λαϊκά κινήματα, με συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες, τον αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και των εφαρμοστικών τους νόμων, που οδηγούν τη χώρα και το λαό σε φτωχοποίηση. Μια διαρκής μάχη μαίνεται και εμείς έχουμε υποχρέωση να πάρουμε θέση. Να μιλήσουμε, να διεκδικήσουμε , να συγκρουστούμε ,να ονειρευτούμε , να μην απογοητευτούμε , να μην αδιαφορήσουμε , να τους χαλάσουμε τα σχέδια .

Το επόμενο διάστημα, συσπειρωμένοι ακόμα περισσότερο στα σωματεία και στα κινήματα θα αγωνιστούμε για να ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα ο δρόμος για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Ζητούμε:

 • Αύξηση των δαπανών για τη παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ.
 • Άμεση κάλυψη των κενών. Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.
 •  Αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών.
 • Άμεση κατάργηση του νομικού πλαισίου της αξιολόγησης – χειραγώγησης. Κατάργηση του3848.
 • Διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης. Διασφάλιση της πρώτης κατοικίας.
 • Καμία μείωση μισθών. Ξεπάγωμα των βαθμών και των ωριμάνσεων του μισθολογίου.
 • Ενίσχυση των θεσμών αντισταθμιστικής εκπαιδευτικής πολιτικής και εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης όλων των παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες. Στήριξη της Ειδικής Εκπαίδευσης και κάλυψη των κενών με μαζικούς διορισμούς.
 •  Μέτρα για την αποφασιστική μείωση των ανισοτήτων στο σχολείο, στήριξη των παιδιών που συναντούν σοβαρές δυσκολίες.
 • Μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα 1/20.
 • ‘Ενα μικρογεύμα για όλους τους μαθητές αρχής γενομένης από τους οικονομικά ασθενέστερους.
 • Καθιέρωση της διετούς υποχρεωτικής φοίτησης στην Προσχολική αγωγή.
 • Θεσμοθέτηση του ωραρίου των νηπιαγωγών.
 • Κατάργηση των αντιδραστικών διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου για τους Δ.Υ. Άρση των συνεπειών όσων τιμωρήθηκαν για συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες.
 • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο σύνολό τους.
 • Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και την επιλογή στελεχών με κυρίαρχο ρόλο του συλλόγου διδασκόντων. Μέτρα στήριξης της διδακτικής πράξης, της παιδαγωγικής ελευθερίας και της βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου. Κατάργηση του καθηκοντολογίου.
 • Περιοδική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών με ευθύνη των ΑΕΙ και με ταυτόχρονη απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα.
 • Αντικατάσταση των σχολικών προγραμμάτων και βιβλίων με σύγχρονα για να αρχίσουμε να  κτίζουμε το σχολείο των οραμάτων μας σύμφωνα με τις  ουμανιστικές αξίες και τις προτάσεις του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος.
 • Κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων.

Οι δυνάμεις της ΕΡΑ μέσα από τη ΔΟΕ, και με όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς, θα συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας αναπτύσσοντας φιλειρηνική-αντιπολεμική, αντιρατσιστική δράση ενάντια στις προκλήσεις των φιλοπόλεμων ιμπεριαλιστικών κύκλων στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι Σύλλογοι και η Ομοσπονδία άμεσα θα πρέπει να πρωτοστατήσουν σε δράσεις αλληλεγγύης για να στηρίξουν τους πρόσφυγες-μετανάστες που καταφθάνουν στη χώρα μας γυμνοί και θαλασσοπνιγμένοι εξαιτίας των πολέμων και της πείνας που άλλοι έχουν επιβάλει για δικό τους όφελος. Σ ’ένα κόσμο που βράζει, με πολέμους στις γειτονικές χώρες και τον αυταρχισμό να απλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης δε ν μπορούμε να παραμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια .

Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία θα πρέπει να πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες μαζί με άλλους κοινωνικούς φορείς, ώστε να συνεχίσει και να κλιμακώσει τη δράση της ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.

Το επόμενο διάστημα είναι αναγκαίο να οργανώσουμε την αντίσταση των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζόμενων και να οικοδομήσουμε ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών  που εφαρμόζονται στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Τη σύνδεση της συνδικαλιστικής πάλης με τον αγώνα για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, για την υπεράσπιση της δημόσιας ιδιοκτησίας και τον κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, για τη φορολόγηση αυτών που κατέχουν τον πλούτου και που μόνιμα φοροδιαφεύγουν και για την αειφόρα παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας με οικολογικό αποτύπωμα σε όφελος του λαού και του τόπου.

Η απεργία στις 12 του Νοέμβρη έδειξε το δρόμο 

Καλούμε όλες/όλους τους εκπαιδευτικούς να πρωτοστατήσουν και να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, με κύρια αιχμή το ασφαλιστικό,  το μισθολόγιο ,τις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια.

 

 

 

Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

 

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

 

 

Περιστέρι                             Νοέμβριος    2015

Τελευταία Ενημέρωση ( Σάββατο, 02 Σεπτέμβριος 2017 17:40 )  

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ


 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ