paideianet.gr Η σελίδα της Αυτόνομης Παρέμβασης Εκπαιδευτικών

Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Κοινή δήλωση των εκπαιδευτικών συνδικάτων EI - ETUCE για την προσφυγική κρίση στην Ουκρανία

Κοινή δήλωση των εκπαιδευτικών συνδικάτων EI - ETUCE για την προσφυγική κρίση στην Ουκρανία

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Προσφυγική κρίση στην Ουκρανία

Οι παγκόσμιες αναταραχές των τελευταίων δεκαετιών που προκαλούν κρίσεις, συγκρούσεις και πολέμους και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως έχουν οδηγήσει εκατομμύρια άτομα να εγκαταλείψουν τις χώρες τους σε αναζήτηση ασφάλειας και καταφυγής.

Η Διεθνής της Εκπαίδευσης και η ETUCE υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών σε κάθε ήπειρο και συνεργάζονται με τις οργανώσεις μέλη της για να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί, κάθε μαθητής, κάθε δάσκαλος που εγκαταλείπει την πατρίδα του έχει μια φιλόξενη εκπαιδευτική κοινότητα για να μάθει και να ευημερήσει.

Σήμερα, καθώς ξέσπασε πόλεμος μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλέον ένα νέο κύμα προσφύγων. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi ανέφερε ότι, από τις 8 Μαρτίου, 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται, είναι πιθανό ότι εκατομμύρια άλλοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και να αναζητήσουν καταφύγιο πέρα από τα σύνορα, προστιθέμενοι στον αριθμό ρεκόρ των 31 εκατομμυρίων προσφύγων και αιτούντων άσυλο παγκοσμίως.

Η άμεση ανταπόκριση των γύρω χωρών και των τοπικών κοινοτήτων ήταν ειλικρινής και εντυπωσιακή. Γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία κράτησαν τα σύνορά τους ανοιχτά και εθελοντές πολίτες, ΜΚΟ, θρησκευτικές οργανώσεις, συνδικάτα και κυβερνήσεις ενώθηκαν για να προσφέρουν καταφύγιο και υποστήριξη στους εκτοπισμένους πληθυσμούς.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ανησυχητικές περιπτώσεις όπου δεν έγιναν δεκτοί όλοι όσοι αναζητούσαν καταφύγιο. Οι αναφορές δείχνουν ότι άτομα αφρικανικής, ασιατικής και μεσανατολικής καταγωγής, συμπεριλαμβανομένων διεθνών φοιτητών, αντιμετώπισαν διακρίσεις και ρατσισμό κατά τη διέλευσή τους για ασφάλεια. Η Διεθνής της Εκπαίδευσης και η ETUCE καταγγέλλουν κάθε είδους διακρίσεις. Όλοι οι άνθρωποι που διαφεύγουν από την Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και να τους επιτρέπεται η διέλευση των συνόρων, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή οποιοδήποτε άλλο υπόβαθρο.

"Ως εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστές, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των μεταναστών και των προσφύγων. Κάθε πράξη διάκρισης απέναντι σε όσους αναζητούν ασφάλεια είναι απαράδεκτη. Επικροτούμε τη συγκλονιστική κινητοποίηση στις γειτονικές χώρες και σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουμε όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καλούμε τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν ολόψυχα τις σχολικές κοινότητες που υποδέχονται μαθητές και οικογένειες που έχουν τραυματιστεί από τον πόλεμο".

David Edwards, Γενικός Γραμματέας της EI.

"Στην ETUCE προωθούμε τις οικουμενικές αξίες και τις αρχές της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του κράτους δικαίου και της αλληλεγγύης. Τα εκπαιδευτικά συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη - εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και άλλο εκπαιδευτικό προσωπικό - συμμετέχουν σε ποικίλες πρωτοβουλίες και δράσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των μεταναστών, των προσφύγων και των εκτοπισμένων παιδιών με στόχο την υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη. Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των μαθητών σε μια εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και υψηλής ποιότητας είναι το κλειδί για την αναγνώριση της αξίας και των δυνατοτήτων της νέας γενιάς στη διαμόρφωση ενός κοινού και ειρηνικού μέλλοντος ευημερίας ".

Susan Flocken, διευθύντρια της ETUCE στην Ευρώπη

Η εκπαίδευση παρέχει μια κρίσιμη αίσθηση κανονικότητας για τα παιδιά και τους νέους που εκτίθενται σε τραύματα που σχετίζονται με συγκρούσεις και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ένταξης. Τα εκπαιδευτικά συστήματα χωρίς αποκλεισμούς και οι εκπαιδευτικές κοινότητες όπου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αισθάνονται ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι και όλοι οι μαθητές μπορούν να μάθουν μαζί, είναι θεμελιώδους σημασίας για να αξιοποιήσουν όλοι οι μαθητές τις δυνατότητές τους. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στην εκπαίδευση για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς εργάζονται για την αντιμετώπιση των μαθησιακών αναγκών των παιδιών που έχουν πληγεί από την πανδημία και των νέων μαθητών τους που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο. Η Διεθνής της Εκπαίδευσης και η ETUCE καλούν επίσης τα κράτη

υποδοχής να καλωσορίσουν και να δώσουν διαπίστευση και αναγνώριση των προσόντων των προσφύγων εκπαιδευτικών.

Η άφιξη εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως γυναικών και παιδιών, πολλοί από τους οποίους είναι ασυνόδευτοι, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη. Τα εκπαιδευτικά συστήματα, οι κοινότητες και το προσωπικό, που ήδη παλεύουν με τις επιπτώσεις της πανδημίας, πρέπει να υποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν αυτή την πρωτοφανή πρόκληση.

Πολλά εκπαιδευτικά συνδικάτα σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν ήδη εκφράσει την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό και έχουν παρέμβει για να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες, ιδίως τα παιδιά και τους νέους.

Η αναζήτηση ασύλου είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να αναγνωριστεί από όλα τα κράτη. Το παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα της εκπαίδευσης στέκεται αλληλέγγυο στον ουκρανικό λαό και σε όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Η Διεθνής της Εκπαίδευσης και η ETUCE καταδίκασαν επίσης τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στην περιοχή.

 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ


 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ